Jeg blev forført af juice bølgen

 

juiceJuice er blevet VILDT populært. Vi får stoppet op – vi får renset ud, både i køleskabet og i den dårlige samvittighed.

Mange oplever nærmest et “high” når de går i gang, nogle kan beskrive det som en følelse af at blive fri for tunge laster.

 

Juice som en del af den sunde balance

Jeg har meget godt at sige om at lave sig en god og nærende juice som et supplement. Juice er en fin måde at få en masse grøntsager og frugter på, og det kan for nogle være en god måde at komme i gang med en mere nuanceret kost.

Men jeg står personligt og professionelt af, når det drejer som om at leve på en “juice-kur” eller når vi begynder at tilbede juice som “vejen til evig frelse”.

De fleste jeg har mødt der er hoppet på en juicekur, har ladet sig lokke med forførende udtalelser som “bliv den bedste udgave af dig selv, få gudindekroppen, kom af med appelsinheden, tab dig, sov bedre” osv.

OG JA – mange oplever som ved alle andre diæter, at der nærmest sker “magi og mirakler” når vi starter på en juicekur eller ny slankekur. Vi får stoppet op – vi får renset ud – både i køleskabet og i den dårlige samvittighed.

Når det er skrevet vil jeg lige understrege, at juice kan være ganske fint som et supplement – men for de klienter jeg møder, ja så vil jeg ALDRIG anbefale at bruge juicekur eller anden diæt/kur eller restriktioner med mad. Tværtimod må vi passe på ikke at forherlige visse fødesvare og give dem uhensigtsmæssig sundhedsglorie. En kur er ikke en hellig frelse og min erfaring er, at en slankekur eller anden kur kan være en holdbar løsning.

balanceJeg blev forført af juice trenden

For et øjeblik blev jeg selv forført af den nye juice trend som jo minder om en uskyldig sundhedskur pakket ind i absolut lækkerhed.

For mig var den nye juice trend forførende. Jeg købte straks en af de flotte bøger, og var stolt af at have den stående fremme på køkkenbordret. “Det så jo godt ud, og grafikken var helt i top”.

I den periode hvor jeg lavede juice dagligt, blev jeg kritisk på de andre madvalg jeg tog. Jeg fjernede kaffen, chokoladen, knækbrød med ost og syltetøj om eftermiddagen, jeg byttede ud til juice, jeg drak meget mere vand selvfølgelig med øko-citron, jeg spiste langt flere grøntsager osv. Ja røg direkte i en af mine gamle restriktive fælder.

Den dårlige samvittighed kom gradvist snigende, og tænkte i den periode meget over hvad jeg spiste, og om det var “sundt nok”. Jeg tog mig selv i at blive lidt flov hvis der i Netto røg eks. en pizza ned i kurven, og tog mig selv i at føle mig “lidt mere rigtig” når kurven var fyldt med øko-grønt og hørfrøolie.

Ovenstående er et system jeg kender SÅ utroligt godt fra alle de år, hvor jeg led af en spiseforstyrrelse. Jeg bemærkede det, men skubbede det væk igen. For dette “nye liv med juice” som jeg havde fået øje på mindede jo på ingen måder om mit madmisbrug – det var jo “sundt med sundt på”.

“For pokker det var jo bare juice og øko-grønt”.

 

Jeg deler min historie med dig fra et åbent hjerte til inspiration og opfordring til dig der kæmper med maden, til dig har problemer med overspisning, underspisning, bulimi – og til dig der oplever at tanker om rigtig og forkert mad fylder for meget.

Vær på vagt & vær vågen.

Selvom mange af de nye trends kan virke ihh og åhh så sunde – så kan det være en farlig cocktail for dig. Kært barn har mange navne – og ja juice virker meget uskyldigt, og det er det også, hvis det bruges som en del eller et supplement i din hverdag.

Men juice kan også misbruges og fastholde dig i et enten/eller mønster – hvor du kan komme til at opleve dårlig samvittighed, hvis du ikke lige får juicet, eller hvis du “falder i” med en chokoladebar. Og det tænker jeg er et skidt spor – det var det ihvertfald for mig og det er det, for de mange jeg følger i deres rejse ud af en spiseforstyrrelse.

 

Juice = nyt håb om et lykkeligere og sundere liv

juice kurForleden var jeg i Føtex, og jeg blev i den grad slået omkuld over alle de sundhedsbøger, juice bøger og slankebøger der var på udsalg.
Som jeg stod der og kiggede på bøgerne, blev jeg ærligt virkelig trist.

Samtidig forstår jeg godt, hvorfor så mange bliver forførte, for hver ny bog indeholder på sin egen måde en opskrift eller en løsning til et bedre liv.

Måske går man ud af Føtex med et nyt håb i hånden ”at denne gang vil det lykkedes for mig”.

Jeg kender det virkelig fra mig selv, og jeg bliver også til tider forført af gyldne løfter om et lykkeligere, sundere eller bedre liv.

Men hos mig, som hos mange af de klienter jeg følger i forløb, så findes der ikke noget quick-fix til et lykkeligere liv. Fokus bør ligge ofte et helt andet sted, hvor det at forstå en uønsket adfærd kan være ganske udfordrende at arbejde med, fordi det ofte hænger sammen med begrænsende overbevisninger, et skævt selvbillede og lavt selvværd.

 

Juice – er det vejen til evig frelse?

Sidste år (2015) røg jeg selv med på juice bølgen, og jeg var helt overbevist om, at NU ville jeg blive sådan en der juicede hver dag. Det gav god mening, og jeg elskede at lave min juice, som en del af mine daglige sunde vaner.

Jeg tog mig selv i at små-prædike juice overfor andre.

Jeg følte mig ærligt freaking SEJ og lidt små-frelst, når jeg kom gående ned igennem Lyngby Hovedgade med en grøn hjemmelavet juice. Jeg brugte oceaner af penge på spirulina piller, algepulver, olier, risproteinpulver m.m.

Jeg var på et “high”, og følte ærligt at jeg havde set et nyt lys. For mig hed det “SUNDHED PÅ DEN FEDE MÅDE “, nu pakket lidt ind i diverse sunde tilskud, grønne, orange, gule juice i nye fancy juice-holdere m.m.

Men den periode varede blot et par måneder, for midt i det hele skulle jeg på 2 ugers ferie i USA. Jeg købte en ekstra juice bog med til min mor, og prædikede for hende, at nu skulle jeg lære hende at juice HVER DAG osv.

Efter et par dage i USA – faldt jeg ned fra mit “high” – og overgav mig til ferie, morgenkaffe og kolde øl – og jeg tænkte at det var helt ok, for intentionen var, at jeg ville fortsætte min nye juice livsstil, når jeg kom hjem. MEN NOPE – det gjorde jeg ikke.  Jeg røg fuldstændig ud af sporet i nogle måneder, og fik derfor samtidig øje på mig selv.

For var det virkelig sandt, at jeg IGEN var blevet forført?

OG JA DET VAR DET.

Derfor pakkede jeg min juice maskine helt væk i nogle måneder.

Jeg blev skræmt… for meget af det jeg gjorde, mindede mig på mange måder om den adfærd jeg havde, da jeg var spiseforstyrret – dog en mildere grad. Men det “lugtede af noget ikke så godt”.

For mig kunne det have været et begyndende skråplan, og det var også begyndelse på igen at blive mere  sort eller hvid i min tankegang.

Som tidligere spiseforstyrret så ville det ikke være sundt for mig at dyrke nogen former for kostreligioner – vejen til at være rask har for mig været, at slippe ideen om det at noget er “rigtig eller forkert”, at noget er sundt eller usundt.

Men jeg ramte hovedet på sømmet her og tog mig selv i at tænke:

“jamen juice jo er sundt, så det kan jo ikke gå galt”

Heldigvis er jeg blevet både ældre og dermed klogere på mig selv. For jeg nåede at stoppe mig selv i hvad der måske kunne have endt ud i et meget sort / hvidt mønster, hvor mit nye “high” bare var ekstrem sundhed.

Jeg har været der, hvor mad blev meget sort / hvidt – jeg har knoklet igennem flere årtier på at finde og genetablere et GODT forhold til mad – det har jeg opnået, og gudhjælpemig om ekstrem sundhed og “jeg skal juice for at være sund” skulle blive min nye besættelse.

NEJ TAK.

 

Juice fordi jeg har lyst og fordi det smager dejligt

I dag juicer jeg, når jeg har LYST til en af de sunde grønne, orange, gule eller røde banditter. Men det er fordi jeg har lyst, og ikke fordi jeg føler at jeg skal lave juice for at være rigtig sund.

Juice kan bruges som et boost – som et supplement, men det skal efter min mening komme fra et “jeg har lyst til det” og ikke være dikteret fra et “jeg skal”.

Jeg er blevet lidt mere bevidst om, at jeg har en del af mig som i perioder bliver grebet af ”noget”, og fordi jeg meget er et enten/eller menneske, ja så bliver jeg hurtig forført af noget der kan være lidt ekstremt, og det er derfor vigtig, at jeg holder mig til den en for mig god balance.

Jeg deler min historie med dig fordi jeg ikke er helt så anderledes end så mange. Jeg har mine svage punkter og blindsides, og jeg møder dagligt klienter der fortæller samme slags historie. Historier om utal af sundhedskure – juicekure – detoxkure – proteinkure m.m.

Alle kan fortælle hvor pokkers fedt det føles, når det hele spiller, og det forstår jeg virkelig godt.

For det giver en god følelse at overholde noget man har sat sig for.

Det styrker ens selvfølelse at man kan udrette noget, og mange fortæller, at de føler sig stærke og seje, når de er på kur. Samtidig får man som ofte også et lavt kalorieindtag, som så resultater i et vægttab. Ja vægttab er eftertragtet hos mange, og det kan føles som en succes at tabe sig.

Men der er et MEN -.. for de mange jeg møder, der bliver et sundheds eller vægtfokus til en glidebane der kan være svær at styre. Sætninger “jeg skal bare lige være lidt mere sund, træne lidt mere, tabe mig lidt mere” kommer til at fylde, og pludselig har maden, kalorietælling, træning taget overhånd.

Ulykkeligt bliver dette for nogle startskuddet og en vej ind i en spiseforstyrrelse.

 

VÆK MED KONTROL OG FORBUD

shutterstock_137307233Lever du lige nu i et enten/eller forhold til mad, så kan du spørge dig selv, hvad kontrollen over maden giver dig, og hvad det evt. dækker over?

Hvorfor har du så meget brug for at være i kontrol og beregne din kost og indtag? Hvad sker der, hvis du ikke gør det?

Regide regler øger tendensen til et kontroltab, og derved overspisning. Det i sig selv øger risikoen for, at vi bliver mere modtagelige overfor slankeråd og slankekure. Det ses hos rigtig mange der har udviklet et forstyrret forhold til mad.

Ideen om at vi har brug for noget særligt for at kunne udrense, være særligt sunde eller rigtige er skabt af folk der vil tjene penge på din ulykkelighed.

Jeg ønsker for dig af hele mit hjerte, at du lytter til dig selv og giver dig selv muligheden for at spise det mad, som du kan lide – uden dårlig samvittighed.

Fylder dine tanker om mad for meget, så handler det  ikke om mad – men langt oftere om følelser og dit forhold til dig selv.

 

Kærligst,

underskriftcb

Integreret psykoterapeut og klinisk diætist

 

 

 

Du har måske også lyst til at læse...

Brev fra Christina

Inspiration til dit liv

Jeg sender ud 1-2 gange om måneden med nyheder, indsigt og livsnoter. Om forandring, hverdagsmod, yoga, vandring, terapi og vaneændring.