At være afhængig af mad

Jeg vil gerne dele en lille historie fra klinikken i Lyngby. I sidste uge sad jeg overfor en skøn og dejlig kvinde. Det var dog ikke den opfattelse hun havde af sig selv. Det var helt tydeligt. Hun talte nedladende om sig selv, sagde hårde negative ord, ord der var fyldt med selvhad.

Hun fortalte mig, at hun var kørt fuldstændig træt i det hele. Tankerne om rigtig og forkert mad havde fyldt i alt for mange år, og det efterhånden mindede hende om et madmisbrug.

Tanker om vægttab, og alle de mange mislykkedes forsøg havde fået hende til at miste tro og håb på et bedre liv. Et liv hvor hun engang imellem kunne være glad.

Være fri og smile til sig selv i spejlet.

 

At være afhængig af mad

Hver evig eneste morgen hev hun manisk vægten frem i håbet om, at et mirakel var sket hen over natten. Hun vidste udmærket godt , at det igen ville blive en l*rte morgen – en skidt start på dagen.

Selv det var blevet en fast rutine. At starte dagen med negativ indre dialog – hvor kritikeren eller den indre sabotør bare bankede af sted med diverse negative gloser.

Sikke en start på en morgen.

Sikke en morgen. Hver morgen.

 

Behøver jeg at fortælle hvor ulykkelig hun var..

For at toppe historien, var hun for noget tid siden gået forbi lægen. Et råb om hjælp. Hun ønskede hjælp til at tabe sig og få hjælp til at få det bedre og komme ud af sit mad misbrug. Det eneste svar lægen gav hende var: ”jamen du skal da bare lige tage dig sammen – eller start du på Nupo”

Hvad er det lige der sker? Jeg får i den grad seriøs lyst til at bande meget højt.

Første gang jeg gik til min egen læge, og fortalte, at jeg ønskede hjælp til at komme ud af min spiseforstyrrelse, fik jeg også beskeden; ” jamen Christina, tror du ikke bare lige, at du skal tage dig lidt sammen, stramme balderne – du er jo så klog og dygtig, så du skal jo bare stoppe det du gør”

Den der let r*ven – luk munden kultur – jeg får seriøs brækfornemmelser.. Og holy M hvor bliver jeg trist.
Tænk engang, at det er det vi møder, når vi beder om hjælp. Jeg fatter det simpelthen ikke.
Så her slår jeg altså lige hårdt ned på myter og fejlagtige overbevisninger.

 

At være afhængig af mad, have et madmisbrug

– kan man SK* ikke tage sig sammen ud af.

Det skal forstås, – så man ved hvorfor man har det forhold til mad som man har, og hvorfor man er afhængig af mad.
At have være afhængighed af mad er så meget mere komplekst end mange tror
– og det kan IKKE løses med diæter, Nupo, 5/2 diæter eller hvad pokker slankeindustrien høster millioner af kroner på.

Sårbare og ulykkelige mennesker bliver i den grad udnyttet – og de bliver forført af drømmen om at noget eller nogen kan fixe deres problem

…. Men desværre er det altså sådan, at man ikke kan fixe sig eller tage sig sammen ud af et madmisbrug.

 

En slankekur kan aldrig være en løsning på et madmisbrug

At være afhængig af mad, er som ordret beskriver, at man er afhængig af især visse fødevarer, som giver en dulmende fornemmelse i kroppen. At være afhængig af mad, som i et misbrug som skal behandles via professionel hjælp

At være afhængig af mad handler om vaner og adfærd
At være afhængig af mad handler om følelser
At være afhængig af mad handler om tanker og overbevisninger
…og at være afhængig af mad handler om fysiologi – altså din krops tilstand. og om du overhovedet lytter og samarbejder med den – samarbejde med dig selv.

At forstå hvorfor man er kommet dertil hvor man er kommet, ja det er benhårdt arbejde at komme ind til kernen af problemet – og forstå.

Mange jeg møder er drøn forvirret og tror, at det handler om mere broccoli læs mere sundhed. Ja for nogle handler det om mere broccoli (læs flere grøntsager) eller mere sund mad….

 

Men for de fleste jeg møder handler det IKKE om f’cking broccoli…

Nej det handler om dig – og dit forhold til dig selv og dit forhold til mad. Læren om hvorfor du er afhængig af mad, hvor du ikke kan styre hvad du spiser, hvornår du spiser, hvor meget du spiser osv.
At have et madmisbrug kan handle om hvordan du behandler dig selv, om du tager ansvar, om du ejer selvkærlighed og medfølelse, om du kan og tør mærke dig selv.  Hos mange jeg møder handler et madmisbug også om, at finde vejen til at stabilisere kroppen og få sund og stærk krop der er i balance.

At forstå et madmisbrug handler i den grad om at forstå hvorfor maden bliver brugt som følelsesmæssig regulator / ventil – finde ind til hvilken funktion maden har.

 

At være afhængig af mad – handler om “noget”.. og NEJ du kan ikke tage dig sammen ud af et madmisbrug

For ellers ville man jo ikke være i det lede hamsterhjul vel..!

Noget er helt klart

.. at hvis du bliver ved med at gøre som du plejer – ja så får du altså med garanti det samme resultat.

Så prøv at giv lidt slip på dit ”jeg plejer”.

Prøv at gøre noget i dag som du måske har tænkt over noget tid-

Sæt handling på noget af al den skønne viden du rummer

.. det er i sandhed når vi handler at miraklerne sker.

Tit har vi så travlt med at have fokus på alt det vi ikke vi, at vi helt misser muligheden for at se, hvad der mon er på den anden side. Og det er da bare så super ærgerligt, for tænk hvis din historie om dig, kunne handle om alt det du kunne – i stedet for alt det du ikke kan.

Det magiske sker når du tør mærke dig selv, mærke og lytte efter hvad DU har brug for. Mange oplever også, at når de begynder at rette opmærksomheden på det egentlige problem i livet – så ændres forholdet til mad, krop og vægt sig også.

 

Vær god ved dig,

Kærligst

Christina Bendix, mentor & diætist

jegharetmadmisbrug→ Gruppeforløb over 10 måneder, hvor du arbejder med dit forhold til dig selv, mad og din krop – vil du med? Se hvornår næste forløb starter op HER

→ Du kan læse flere af mine blogindlæg lige HER
→ Du kan læse om mine individuelle forløb og mentorforløb  HER 
→ Har du behov for at komme i behandling kan du kontakte LMS eller min gode samarbejdspartner psykoterapeut Louise Stokholm.

Du har måske også lyst til at læse...

Brev fra Christina

Inspiration til dit liv

Jeg sender ud 1-2 gange om måneden med nyheder, indsigt og livsnoter. Om forandring, hverdagsmod, yoga, vandring, terapi og vaneændring.